Fyringstips

Bilde av iStock_000015789372XSmallNår man skal tilbringe en hyggelig kveld forran peisen er det viktig at man får fyr. Her kommer vi med noen fyringstips som gjør det lettere.

Luft

For at noe skal brenne må det ha luft. Derfor bør du stable veden i ovnen eller peisen på en slik måte at man får rikelig med luft inn til veden.

Selv om man får stablet veden godt kan det være at man ikke får tilført nok luft, det kan gå på trykkforskjeller i rommet og utenfor. Hvis det begynner å sive røyk inn i rommet tyder det på trekkproblemer. Å åpne et vindu på gløtt kan redde situasjonen. Det finnes også tiltak man kan gjøre for å rette på vedvarende trekkproblemene. Ta i så fall kontakt (link) så kan vi diskutere det.

Tørr ved

Veden bør være tørrest mulig. Det gjør det ikke bare lettere å få fyr på veden, men fuktig ved vil også sote mye mer. Sot ut i rommet er ubehagelig, og sot i skorsteinen kan over tid utgjøre en viss brannfare.

Opptenning

For å få fyr på veden i første omgang må man bruke noen form for opptenningsmateriale. Papir fungerer greit, men brenner veldig fort opp. I dag finnes det en mengde opptenningsbriketter på markedet som gjør det mye lettere å få fyr. Dette finner du i alle peisforretninger. Tynn ved er som regel lettere å få fyr på enn tykk ved.